Enschede | 23 december 2019
Jongensdroom

Filip Jonker maakte van een jongensdroom werkelijkheid. Met zijn bedrijf Ortega Submersibles maakt hij innovatieve onderzeeërs. Open duikboten waarmee je grote afstanden onder water kunt afleggen én waar je makkelijk uit kunt. 

Inspiratiebron

Als je de open duikboot of submersible ziet, denk je onmiddellijk aan avonturenfilms. En dat blijkt ook wel te kloppen. Inspiratiebron is het verhaal van de Sleeping Beauty, de duikboot van Sir Quentin Reeves. Deze Britse geheim agent bedacht de duikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog en stond model voor het personage Q uit de latere James Bond films. 

Eén belangrijk verschil: de onderzeeërs van Ortega kunnen werkelijk worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor defensiedoeleinden, maar ook voor onderzoek en werkzaamheden aan bijvoorbeeld olieboorplatforms en windmolenparken op zee.

Jonker en zijn collega’s ontwerpen en maken de onderzeeërs in een verbouwde F16 bunker op voormalig vliegbasis Twente. Ik portretteerde hem mét onderzeeër voor het boek Vliegwiel dat verscheen bij uitgeverij Blauwdruk.

Webdesign: Selli.nl